НОВОСТИ / 

Репортажа Космет на Дар (РТС 1)

Добротворна организација „Радост на дар“ у сарадњи са Студентским Парламентом Филозофског факултета Универзитета у Београду организовала је манифестацију „Космет на дар“, под слоганом „Дођи и види“.

Манифестација се састојала из два дела: Дневни део програма био је уприличен на Академском платоу, на углу Кнез Михаилове и Чика Љубине улице од 10 до 19 часова, након чега се вечерњи део манифестације наставио у амфитеатру Георгије Острогорски на Филозофском факултету од 19 до 21 час.

На Академском платоу била је изложена аутентична Косовско-Метохијска ношња из 19. века, поред које је кустос дочарао како су Срби кроз векове живели на Косову и Метохији. Такође су презентовани домаћи производи са КиМ, који се могу наћи на сајту „Купуј са Космета“, као и представљање винарије Петровић и дегустација вина из Велике Хоче. Промовисана су бесплатна путовања на КиМ за људе који никада нису били на светој српској земљи.

Подељене су Видовданске разгледнице са косовским мотивима. (Разгледнице нису имале цену). Читав догађај је пратио културно-уметнички програм.

У 19 часова је отпочела свечана Видовданска академија у амфитеатру Филозофског факултета, где су наступати гости из Гњилана (ученици музичке школе Стеван Христић), Народни гуслар Милош Поповић, Појци цркве Светих Српских Светитеља са Карабурме, Драмска група Житије, са представом „Видовдански Видици“ (која дочарава какав би дијалог свети кнез Лазар водио са данашњим Србима). Академију је Видовданском беседом затворио проф. др. Милош Ковић.