" Ризница добара "

" Космет на дар "

Видовданска манифестација

26. јун 2021. године

Добротворна организација РАДОСТ НА ДАР у сарадњи са Студентским Парламентом Филозофског факултета Универзитета у Београду, организовала је манифестацију „КОСМЕТ НА ДАР“, под слоганом „ДОЂИ И ВИДИ“.

Манифестације се састојала из два дела:
Дневни део програма је био уприличен на Академском платоу, на углу Кнез Михаилове и Чика Љубине улице од 10 до 19 часова, након чега се вечерњи део манифестације наставио са Свечаном академијом у амфитеатру Георгије Остроговски на Филозофском факултету од 19 до 21 час.

На Академском платоу била је изложена аутентична Косовско-Метохијска ношња из 19. века, поред које је кустос дочарао како су Срби кроз векове живели на Косову и Метохији.

Такође је била организована презентација домаћих производа са КиМ, који се могу наћи на сајту „Купуј са Космета“, као и представљање винарије Петровић и дегустирање вина из Велике Хоче.

Промовисана су бесплатна путовања на КиМ за људе који никада нису били на светој српској земљи.

Дељене су Видовданске разгледнице, којима смо могли да својом ближњима (који су далеко) честитамо заветни српски празник.
Читав догађај је пратио културно-уметнички програм.

У 19 часова је отпочела свечана Видовданска академија у амфитеатру Филозофског факултета, где су наступали гости из Гњилана (ученици музичке школе Стеван Христић), Народни гуслар Милош Поповић, Појци цркве Светих Српских Светитеља са Карабурме, Драмска група Житије са представом „Видовдански Видици“ (која дочарава какав би дијалог свети кнез Лазар водио са данашњим Србима). Академију је Видовданском беседом затворио проф. др. Милош Ковић.

Циљ ове манифестације састојао се у томе да се српском народу приближи Косово и Метохија, које је кроз све векове било и остало мера сваког Србина, питање над питањима и највећи наш испит.

Циљ нам је да наш народ доживи одлазак у Призрен и Пећ као одлазак у Крушевац или Смедерево. Иако је тренутно окупирано, одише оном историјском свежином заветне српске земље.

____________________________

СВЕТЛОПИС

СВЕТЛОПИС