" Срце чисто и дух прав "

" Ивањдар " /

7. јул 2021. године

У сусрет једном од највећих хришћанских празника, Рођењу светог Јована Крститеља, у народу званом Ивањдан, добротворна организација РАДОСТ НА ДАР организовала је дводневну манифестацију ИВАЊДАР, под слоганом „ОВЕНЧАЈ СЕ“ која је одржана на три локације у Београду.

У току трајања манифестације делили су се венци које смо исплели од ивањског цвећа, тзв. Ивањски венци. Сав сакупљени прилог је био усмерен угроженим породицама у енклавама на Косову и Метохији.

Плетење Ивањских венаца симболизује природу која је у развоју дошла до своје највише тачке (средина лета), тако да се тим венцима природа овенчава.

Назив празника потиче од двојаког имена Јован или Иван у српском народу.

Код Срба се на овај дан ставља венац од ивањског цвећа на врата куће. Ти венци уједно подсећају и младе да размишљају о свадбеним венцима. Девојке у венце ставе црвену ружу.

Сви ови обичаји чине овај празник радосним, како и треба да буде када је у питању рођење.

И заиста сви људи света треба да се радују што се родио Претеча Спаситеља, што Бог показује своју близину, што чини немогуће могућим, што наговештава спасење човечанству, што је толико дуго чекано избављење, ево на самим вратима. Ево Претече, ту је онда и Спаситељ.

Добротворна организација РАДОСТ НА ДАР настоји да афирмише традиционалне хришћанске празнике који су у историји нашег народа имали пуноћу и да притом сакупи средства за наше најугроженије сународнике.

____________________________

СВЕТЛОПИС

СВЕТЛОПИС